Camera control callback cmd=0x4f525245 mmal: No data received from sensor.

Raspberry Pi cameras (V1, V2, wide angle etc), HDMI capture modules etc.
Post Reply
pedrojvs
Posts: 2
Joined: Sat Nov 27, 2021 6:41 pm

Camera control callback cmd=0x4f525245 mmal: No data received from sensor.

Post by pedrojvs »

I have the StereoPi V2 with all the elements installed. When I connect the power I connect to the web page and I do not see anything from the cameras.
I used this commanad to stop the server:
[email protected]:/opt/Cosmostreamer-NG# ./stop.sh
When use:
[email protected]:/opt/Cosmostreamer-NG# raspistill -cs 0 -o test.jpg -v
the camera dont shown anything and shown tis message at the end:

Camera control callback cmd=0x4f525245
mmal: No data received from sensor.
Check all connections, including the Sunny one on the camera board

I have checked the connections several times.

Whats is the problem?

When the server is on: [email protected]:/opt/Cosmostreamer-NG# ./run.sh
the message is:
mmal: mmal_vc_component_enable: failed to enable component: ENOSPC
mmal: camera component couldn't be enabled
mmal: main: Failed to create camera component
mmal: Failed to run camera app. Please check for firmware updates

Should I do some kind of configuration that I don't know about?

Thanks.

User avatar
Realizator
Site Admin
Posts: 854
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:23 am
Contact:

Re: Camera control callback cmd=0x4f525245 mmal: No data received from sensor.

Post by Realizator »

Hello pedrojvs,

In 99% this message means the connection issue.
Let's check the connectivity. You might have 1 camera connection issue and 2 cameras issue. The second case usually means wrong camera ribbons orientation.

Please check two things:
1. please run "vcgencmd get_camera"
If you see "supported=2" it means cameras are enabled correctly in the OS.
Also, you should see the "detected=2". Which number are you see there?

2. try to run "raspistill -cs 1"
Can you see any errors after this command?

Please note, that the raspistill preview is available on HDMI screen only.
Eugene a.k.a. Realizator

pedrojvs
Posts: 2
Joined: Sat Nov 27, 2021 6:41 pm

Re: Camera control callback cmd=0x4f525245 mmal: No data received from sensor.

Post by pedrojvs »

Hello,
I have managed to make both the cameras and the hdmi output work, which did not work for me. I have reconnected everything from the beginning.

Thanks for everything.
All the best.

User avatar
Realizator
Site Admin
Posts: 854
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:23 am
Contact:

Re: Camera control callback cmd=0x4f525245 mmal: No data received from sensor.

Post by Realizator »

Hi pedrojvs,
I'm glad it works for you now!
Looks like it was the connection issue for one of the cameras' ribbon cable.
Eugene a.k.a. Realizator

Post Reply