StereoPi records only mono audio?

S.L.P. image questions, stereoscopic video livestream and recording, stereoscopic photo capture etc.
Post Reply
StereoPipi
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2019 2:38 pm
Location: Germany

StereoPi records only mono audio?

Post by StereoPipi » Mon Jun 03, 2019 2:46 pm

While experimenting with my setup, I noticed, that the enabling of audio only records mono sound. I attached a Tascam stereo recorder, which is used as a USB interface. I want my StereoPi to be stereo, in picture and sound... What do I have to do to achieve this?

User avatar
Realizator
Site Admin
Posts: 295
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:23 am
Contact:

Re: StereoPi records only mono audio?

Post by Realizator » Mon Jun 03, 2019 3:15 pm

Hi StereoPipi,
Well, your question is really unexpected for us! :-) We used mono mic only.

But I can suggest a solution for you.
This script is responsible for video record:

Code: Select all

opt/StereoPi/scripts/loop-record.sh
If you open it, you can find recording row:

Code: Select all

./bin/recorder -e udpsrc port=3003 buffer-size=200000 ! h264parse ! queue ! mux.video_0 alsasrc device=plughw:1,0 ! "audio/x-raw,channels=1,depth=16,width=16,rate=44100" ! voaacenc bitrate=128000 ! aacparse ! queue ! mux.audio_0 qtmux name=mux ! filesink location="$RECPATH/record-`date +%Y%m%d%-H%M%S`.mp4" sync=true
Here you can find audio options, in our case "audio/x-raw,channels=1,depth=16,width=16,rate=44100"

So you can set 2 channels for your setup, and this should work.
I have no stereo microphone to check this out, and I will be pleased if you can test this stereo sound mode.
Eugene a.k.a. Realizator

StereoPipi
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2019 2:38 pm
Location: Germany

Re: StereoPi records only mono audio?

Post by StereoPipi » Thu Jun 06, 2019 8:35 am

Realizator thank you for you answer. I tried it, but with a funny success :o I get recordings, but most of them I can not view (viewer does not even start).
Those who can be watched, have mono audio. :?:
...still searching for clues... :D

User avatar
Realizator
Site Admin
Posts: 295
Joined: Tue Apr 16, 2019 9:23 am
Contact:

Re: StereoPi records only mono audio?

Post by Realizator » Thu Jun 06, 2019 9:39 am

StereoPipi, as I mentioned we have no such experience with stereoscopic sound. But if I will face such a problem, at first I try to look at input devices names recognized by the system. May be installed drivers does not support stereoscopic sound or other issues.

As we used pulseadio, you may look at the devices list like this:

Code: Select all

pactl list
To filter out this result you may use some tips from this article.
Eugene a.k.a. Realizator

Post Reply